Események

A káreset önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy akár egyetlen forintot is várhatsz a biztosítótól.

Ahhoz, hogy érvényesíteni tudd a kárigényedet, a megkötött szerződésben szereplő biztosítási eseménynek kell megtörténnie, vagy pont, hogy annak nem.

Ellentmondásosan hangzik?

Pedig egyáltalán nem az, csak azt kell figyelembe venni, hogy milyen típusú biztosítást kötsz (erre még visszatérünk)!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem nézik át rendesen a szerződést, nem figyelnek oda a részletekre, és amikor beüt a baj, akkor hiába próbálják kérni azt, ami szerintük jár, a biztosító széttárja a kezét.

Sok felháborodott véleménnyel találkoztam már ezzel kapcsolatban, miszerint a társaság csak beszedi a pénzt, de amikor baj van, akkor nem segít.

A helyzet az, hogy sok esetben pedig neki van igaza, az ügyfélnek kellett volna figyelmesebben áttanulmányoznia az aláírt papírokat. 

A biztosítási esemény

A biztosítás jellegétől függetlenül a meghatározás mindegyikre érvényes, biztosítási esemény nem csak az ingatlanokkal történhet.

Hogy egy kicsit távolabbról szemléjük a dolgokat: biztosítási eseménynek nevezzük azt az eseményt, melynek bekövetkezésekor a szerződés szerint a biztosított térítési igénnyel élhet a biztosító társaság felé.

Tehát ez azt jelenti, hogy nem lehet bármilyen panasszal azonnal pénzért szaladni, csak akkor, ha a szerződésben szereplő esemény következett be.

Azaz ha viharkárra biztosítva vagy, de mondjuk tűzre nem, akkor sajnos tudomásul kell venned, hogy a tűzkárból egyedül kell felállnod.

Ellenben az sem mindegy, hogy az adott kárt mi okozza, még akkor sem, ha elvileg szerepel a kötvényben.

Tehát ha beázásra ugyan biztosítva vagy, de azt nem csőtörés, hanem egy vihar okozza, akkor van rá esély, hogy a biztosító széttárja a kezét, hogy ez kérem viharkár, ez nem szerepel a feltételek között.

Tény, ezt nem feltétlenül nevezhetjük tisztességesnek, de mindenképpen tartsd szem előtt, hogy a biztosítási társaságok elsősorban nem jótékonysági, hanem kő kemény pénzintézetek, ahol az elsődleges szempont a saját bevételük és annak minden áron való megtartása.

Ha nem figyelsz oda, nem vagy elég kitartó, hagyod, hogy lepattintsanak, akkor megeshet, hogy olyan esetben is hoppon maradsz, amikor pedig jogos lenne az igényed.

Légy határozott, állj ki magadért, és meglesz az eredménye! 

Ha valaki rendelkezik ilyesmivel, akkor mindenképpen érdemes felbecsültetni és belefoglalni a biztosításba, hiszen ezek is mind-mind értéket képviselnek, és nem feltétlenül nyomnak akkorát a biztosítási díjon, hogy ne érné meg.

Sok esetben azonban ezeket Neked magadnak kell dokumentálni, bemutatni a biztosítási szakembernek, hiszen nem feltétlenül van kapacitásuk arra, hogy mindenkihez értékbecslőt küldjenek.

Azonban a különösen nagy értékű műtárgyról van szó, akkor arra viszont jobban megéri külön biztosítást kötni, ami nem csak a károsodást, megsemmisülést, de adott esetben a lopást is fedezi. 

Milyen események szerepelhetnek egy lakásbiztosításban?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert nincs rá egzakt válasz.

Biztosítója, és azon belül is konstrukciója válogatja, hogy mi szerepel egy-egy biztosítási kötvényben.

Természetesen vannak általános biztosítási események, melyeket szinte mindegyikben megtalálhatsz, és vannak, amelyeket némelyiknél legfeljebb kiegészítőként vehetsz fel.

A leggyakrabban szereplő események a következők: 

 • Vezetékes vízkár, csőtörés
 • Felhőszakadás
 • Viharkár
 • Villámcsapás közvetlen vagy közvetett hatása
 • Árvíz (bizonyos esetekben nem)
 • Hó okozta károk
 • Jégverés
 • Tűzkár
 • Tűz nélküli füstkár
 • Robbanás
 • Földrengés
 • Földcsuszamlás, kőomlás
 • Betörés, rablás, átverés okozta anyagi kár
 • Rongálás
 • Üvegkár (építészeti)
 • Idegen jármű okozta kár

Természetesen nem feltétlenül szerepel ezek közül mindegyik az összes elképzelhető ajánlatban, de a leggyakoribbaknak ezeket mondhatnánk.

Kiegészítések

Ezek mellé még fel lehet venni olyasmit is, mint ismeretlen üreg, épület beomlása, légi jármű becsapódása, ismeretlen tárgy rádőlése, de már a listán szereplők között is előfordul olyasmi, ami csak bizonyos esetekben éri meg.

Mindenképpen fontos ismerni az ingatlanod körülményeit, környékét, mert lehet, hogy olyasmire is fizetni fogsz, amire egyébként semmi szükséged.

Például a negyedik emeleten jóval kisebb a vandalizmus vagy a jármű okozta kár esélye (gyakorlatilag egyenlő a nullával), ellenben a vízvezeték okozta beázás esélye nagyobb, lévén több oldalról is lakásokkal van körülvéve.

Ugyanúgy, egy családi házba nagyobb eséllyel csap villám, vagy tesz benne kárt jégverés, éppen ezért légy tisztában az eshetőségekkel.

Az árvíz egy érdekes eset, mivel az ellen csak nem ártérben, tehát nem közvetlenül fenyegetett ingatlant lehet biztosítani, hiszen ellenkező esetben túl nagy lenne a kockázat.

Buktatók

Buktatók

Légy résen, mert sok esetben a meghatározások nem csak egyféleképpen értelmezhetőek.

A szerződéseket szakképzett ügyvédek segítségével fogalmazzák meg a biztosítók, hogy adott esetben jogi úton is védhető legyen az álláspontjuk.
Ez aljasnak tűnhet, de fordított esetben valószínűleg Te sem tennél másképp.

Például: a kert és a kerítés nem feltétlenül számít az ingatlan részének, tehát ha azokat éri valamilyen károsodás, akkor, még ha elvileg biztosítási esemény történt is, nem feltétlenül fogsz akár egy forintot is kapni.

A biztosító hivatkozhat arra, hogy az ingatlan a négy falból és a tetőből áll, a kapu és a kert, netán a melléképület nem része (ez utóbbi semmiképpen nem az), így ezekre is megéri külön kitérni a biztosítandó tárgyak között.

Ezen felül egybe lehet vonni a lakásbiztosítást például baleset- vagy életbiztosítással, de amire mindenképpen érdemes figyelni, az az ingóságaid fedezése.

Lakásbiztosítás online 24