Ingóságok

Sokan nem gondolnak bele, hogy nem csak a négy fal értékes, hanem az is, ami köztük található.

Közkeletű tévhit, hogy a tárgyaid értéktelenek, még akkor is, ha régiek vagy kopottasak, netán elavultak is.

Ha csak az alapvető háztartási nagygépeket vesszük számításba, mint a hűtő, a sütő, a mosógép, akkor is már legrosszabb esetben is 200-250 ezer forintnál járunk.

A bútorzat is értéket képvisel, akármilyen régi vagy kopott is, hiszen önmagában a hűtővel és a tűzhellyel nem mész sokra, ha nincs hová leülnöd megenni, amit megfőztél.

De ha már itt tartunk: miben főzöd meg azt az ételt, amivel nincs hová leülnöd?

Szóval, aki azt mondja, hogy a tárgyak könnyen pótolhatóak, az óriásit téved.

A tárgyak értéke, értéktárgyak

Ha össze akarnád számolni, hogy akár csak egy átlagos háztartásban megtalálható tárgyak összértéke mekkora, meglepő eredményt kapnál: körülbelül 1-1,5 millió forint.

Ebben persze benne van minden a televíziótól a ruhákon át az utolsó kávéskanálig, és ezek tényleg csak az olyan dolgok, amelyekre valóban szükség van a szintet éppen csak megütő mindennapi élethez.

Ha netán be is üt valamilyen komolyabb szerencsétlenség, netán a tűz martaléka lesz a házad, és csak az ingatlan van biztosítva, a benne található tárgyak nem, akkor igazán megérezheted a hiányukat.

Mert ha az épületért még ugyan kártalanítva is leszel, és tudsz venni belőle egy hasonló értékűt, akkor is csupán ott tartasz, hogy van pár falad, meg a tető a fejed fölött, nem több.

És akkor még nem is beszéltünk olyasmiről, mint a nagyobb értéket képviselő, de nem a mindennapi élethez elengedhetetlenül szükséges vagyontárgyak, mint például a festmények, szobrok, népművészeti alkotások, hangszerek, egyéb dolgok. 

A tárgyak értéke, értéktárgyak
A tárgyak értéke, értéktárgyak

Ha valaki rendelkezik ilyesmivel, akkor mindenképpen érdemes felbecsültetni és belefoglalni a biztosításba, hiszen ezek is mind-mind értéket képviselnek, és nem feltétlenül nyomnak akkorát a biztosítási díjon, hogy ne érné meg.

Sok esetben azonban ezeket Neked magadnak kell dokumentálni, bemutatni a biztosítási szakembernek, hiszen nem feltétlenül van kapacitásuk arra, hogy mindenkihez értékbecslőt küldjenek.

Azonban a különösen nagy értékű műtárgyról van szó, akkor arra viszont jobban megéri külön biztosítást kötni, ami nem csak a károsodást, megsemmisülést, de adott esetben a lopást is fedezi. 

Állatok, ház körüli dolgok

Az állatok, házi kedvencek élőlények ugyan, de rájuk is lehet biztosítást kötni.

Előfordulhat például, hogy valaki olyan állatokat tenyészt, amelyek potenciálisan ragadozók zsákmánya lehetnek, vagy hajlamosak megbetegedni, megsérülni.

De a házi kedvenceket, kutyákat-macskákat és egyéb díszállatokat sem szabad elfelejteni, hiszen ha történik velük valami, akkor az állatorvosi számla elég borsos lehet, amit a kezelésük után kapsz.

De ugyanígy külön kezelendőek a különálló épületrészek, mint például külső garázs, vagy más melléképületek.

Ha ezekben kár keletkezik, az a biztosító szemében nem tartozik az ingatlanhoz, tehát az esetleges javításokat saját zsebből kell, hogy fedezd - hacsak nem terjeszted ki ezekre is a lakásbiztosítást.

De ugyanúgy belefoglalhatóak a kerti gépek, eszközök is, hiszen ezekkel is bármi megtörténhet, és elég fájó lehet a hiányuk, pótlásuk.

Lakásbiztosítás online 24